de hoofdvragen
1. Hoe komt natuurwetenschappelijke kennis tot stand?
In het geval van de vulkaan, komt de kennis tot stand door onderzoeken verricht door vulkanologen (zie ook het filmpje).
Vulkanologie richt zich op vulkanische activiteiten en ontwikkelingen. Ze bestuderen het gedrag van vulkanen en houden gevaarlijke vulkanen m.b.v. meetapparatuur zoals met een seismograaf( legt trillingen in de aarde, veroorzaakt door opstijgend magma, vast), ook gebruiken ze satellieten om de veranderingen in de aardbodem in de gaten te houden. Binnen vulkanologie wordt o.a. onderzoek gedaan naar magmatisch gesteente. Dit gesteente is ontstaan door de stolling van magma.
Binnen de vulkanologie zijn twee hoofdtakken te onderscheiden:
- Intrusieve gesteenten: bestaan uit gestold magma, wat diep onder het aardoppervlak is ontstaan. Dit gesteente wordt ook wel dieptegesteente genoemd.
- Extrusieve gesteenten: is ontstaan aan het aardoppervlakte en wordt daardoor ook wel uitvloeiingsgesteente genoemd.
Naast onderzoek naar gesteente, wordt ook onderzoek gedaan naar vulkanisme op zich. De geschiedenis van het verschijnsel en de toekomst van de huidige vulkanen worden in dit vakgebied bekeken en verder onderzocht.
2. Hoe wordt wetenschappelijke kennis gebruikt?
Een belangrijk doel van de vulkanologie is om tot verbeterde voorspellingen van het tijdstip van uitbarstingen te kunnen komen en de hevigheid waarmee een vulkaan kan uitbarsten. De vulkanologen houden de gevaarlijkste vulkanen vooral goed in de gaten. Dit is vooral belangrijk voor de mensen die dicht bij de vulkanen wonen. Door de onderzoeken van vulkanologen kunnen deze mensen op tijd geëvacueerd worden, als de kans op uitbarsting bestaat. Dit zou vele levens kunnen redden.
3. Hoe bepaal je de betrouwbaarheid van natuurwetenschappelijke kennis?
De betrouwbaarheid van de onderzoeken is erg goed. Door middel van speciaal meetapparatuur zoals een seismograaf en door middel van satellieten zijn de resultaten heel erg betrouwbaar.
4. Hoe beïnvloeden samenlevingen en natuurwetenschappen elkaar?
Vaak wonen er geen mensen dichtbij actieve vulkanen dus kunnen vulkanologen ongestoort te werk gaan. Maar het kan wel eens voorkomen dat er wel dorpen zijn dichtbij vulkanen. Dit kan voor de vulkanologen hun werk vertragen. Als vulkanologen metingen binnen krijgen dat een vulkaan gaat uitbarsten, dan kunnen zij het volk waarschuwen waardoor de mensen kunnen vluchten en zodat ze geen gevaar lopen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb